2. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó

2016-07-08_10_bekescsaba-mezomegyer.jpg

A magyar népdal, népzene és néptánc Kodály szerint az egész magyar lélek tükre. A népzenét, néptáncot, a valódi értékeket kedvelők és azért tenni akarók már január óta szervezik a Bartók Béla emlékév jegyében a második Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót, amelyet július 8-a és 10-e között tartanak Mezőmegyeren.

A szervező stáb tagjai Futó Zsolt, Zalai Erika, Illyés Tibor Lóránd, Varga Sándorné, Pintér Tibor és Garay Éva, akik önkéntes munkában dolgoznak a találkozó sikerén. A csapat tavaly júliusban szervezte meg az első találkozót Mezőmegyeren. Az alapgondolat az volt, hogy legyen egy versengésmentes, a népzene szeretetének okán létrejövő találkozó, ahol mindenki jól érezheti magát. A találkozó legfőbb célja, az autentikus népzene, tágabb értelemben a külhoni és a Békés megyei népi kultúra értékeinek bemutatása. Fontos a határon átnyúló együttműködések erősítése is, a közösségépítés, a külhoni magyar közösségek együttműködése a népzene, a néptánc összetartó erejével.

A találkozó résztvevői között megtalálhatjuk Gombai Tamást, a Türei Hagyományőrző Zenészeket, a Magyarpalatkai Bandát, az Eszterlánc Zenekart, a Csaba és a Belencéres Néptáncegyüttest is. Idén a rendezvény helyet ad az I. Kárpát-medencei Fazekas Találkozónak is, így a népzene mellett az érdeklődők nyolc fazekas alkotásait és tevékenységét tekinthetik meg. A találkozón bemutatkoznak a helyi kézműveseket összefogó Mezőmegyeri Kézműves Falu alkotói is.

A rendezvény minden érdeklődők számára ingyenes! Nonprofit kezdeményezés, költségeit a NEA és a NKA pályázataiból és egyéb hozzájárulásokból finanszírozzák. A népzenei találkozó megrendezését támogatással segíti a Békéscsaba önkormányzata, a város képviselői, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Csabagyöngye Kulturális Központ, az Arany János Művelődési Ház és az ez évben fennállásának 30 évét ünneplő Csaba Néptáncegyüttes és működésének 20 születésnapját ünneplő Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért szervezet is. A rendezvényt támogatja a város néhány intézménye, az egyházak és más civil szervezetek egyaránt.

csabagyongye.com